HFP Finance

Goed voor je Centen

Minder wanbetalers met een beter debiteurenbeleid

12 december 2016 HFP 0 Comments

Goed debiteurenbeleid is cruciaal voor de financiële gezondheid van je bedrijf. Het zorgt er voor dat het aantal wanbetalers geminimaliseerd wordt waardoor je het geld binnen krijgt waar je voor gewerkt hebt. Soms is het moeilijk om door de bomen het bos te zien en hopen het aantal onbetaalde rekeningen zich steeds verder op. Dan is het tijd om aan de bel te trekken. Hier volgen een aantal tips om je debiteurenbeleid beter te maken.

Huur een extern bedrijf in

Je debiteurenbeleid verbeteren betekent het maken van een overzichtelijke debiteurenlijst die zo klein mogelijk is. Een incassobureau kan je hier bij helpen. Ze beginnen vaak met een inventarisatie en werken structureel de lijst af tot alleen de ergste gevallen overblijven. Je kan het nu zelf overnemen, of je kan het externe bedrijf in dienst houden om te helpen met je wanbetalers.

Wees duidelijk

Er zijn vaak verschillende redenen waarom een klant niet betaalt, en één daarvan is een onduidelijke factuur of betaalmogelijkheden. Zorg dat de klant precies weet waarvoor ze betalen en hoe ze moeten betalen. Als je een online betalingsmethode gebruikt zorg je er voor dat je de meest gangbare opties aanbiedt met het grootste bereik.

Kies je klanten juist

Het debiteurenbeleid begint niet wanneer er een wanbetaler is, het begint bij het eerste contact met de klant. Als iemand van jouw diensten gebruik wil maken, is het belangrijk dat deze klant financieel gezond is. Je kan dit zelf controleren door een simpele internetsearch te doen, LinkedIn te bekijken en recensies te lezen. Een andere optie is om een officieel kredietwaardigheidsonderzoek te laten doen.

 Leidt de klant op

Vaak betalen de klanten niet bewust te laat, maar is er sprake van onduidelijkheid of onwetendheid. Door te vragen naar de reden van de wanbetaling kan je er zorg voor dragen dat dit in de toekomst niet meer gebeurd. Vaak vinden klanten dit niet vervelend, maar fijn, en willen ze ook verder via een goede samenwerking.

Previous Post

Next Post